تقویم تاریخ؛ از پیام تاریخی امام خمینی به شوروی تا شهادت سردار قاسم سلیمانی
کد خبر: 19920

تقویم تاریخ؛ از پیام تاریخی امام خمینی به شوروی تا شهادت سردار قاسم سلیمانی

امروز سه شنبه، سیزدهم دی ماه سال 1401 هجری شمسی، برابر با دهم جمادی الثانی سال 1444 هجری قمری و مطابق با سوم ژانویه سال 2023 میلادی است.

درگذشت عطار نیشابوری، شاعر و عارف مشهور ایرانی 

IMG_20230103_082922

817 سال پیش در چنین روزی، دهم جمادی الثانی 627 قمری: 

ادیب شهیر و عارف بزرگ ایرانی، «شیخ فریدالدین عطار نیشابوری» درگذشت. شیخ فریدالدین محمد بن ابراهیم عطار نیشابورى از بزرگان عُرفا و مشاهیر مشایخ صوفیه و شعرا ، در سال 513 هجرى قمرى در نیشابور به دنیا آمد. وى در ابتدا شغل عطارى داشت و صاحب ثروت شده بود. بعدها بر اثر حادثه اى ، به وادی سیر و سلوک قدم گذاشت و تا آخر عمر در این وادى پَر گشود. عطار، به حقّ، از شاعران بزرگ مُتصّوفه بود و کلام ساده و گیرای او با عشق و شوقى سوزان همراه است. زبان نرم و گفتار دل انگیزش که از دلى سوخته و عاشق برمى آید ، حقایق عرفانى رابه نَحوى خاص بازگو می کند . عطار از تمثیلات گوناگون و بیان حکایت هاى مختلف در هنگام طرح یک موضوع عرفانى استفاده مى کند تا مقاصد مُعتکِفان خانقاه ها و نکات عرفانى را براى مردم عادى ، روشنتر و آشکارتر سازد. عطار به داشتن آثار متعدد در میان شاعران متصوف ، ممتاز است. در آثار نظمى و نثرى عطار، نکات دقیقى درباره توحید و معارف الهى یافت مى شود. تالیفات او را تا یکصد و چهارده و بیشتر وده ها هزار بیت شعر، گفته اند. اِخوانُ الصَّفا، اسرار نامه، الهى نامه، بلبل نامه، پند نامه، دیوان اشعار، مَنطِقُ الطّیر، تَذکرهُ الاولیاء و جواهر نامه از آن جمله اند. عطار به سال 627 یا 628 هجرى در فتنه مغول در سن 114 سالگى وفات یافت و بعضى او را مقتول مى دانند. آرامگاه عطار نیشابورى درنزدیکى شهر نیشابور در استان خراسان واقع است و محفلِ دوستداران زبان و ادب فارسى مى باشد.

 

 

درگذشت متازتازیو، شاعر مشهور ایتالیایی

IMG_20230103_082927

325 سال پیش، در روز سوم ژانویه سال 1698 میلادی:

«پیترو متازتازیو» (Pietro Metastasio)، شاعر و ادیب برجسته قرن هجدهم میلادی ایتالیا، متولد شد. متازتازیو اولین تراژدی خود را در چهارده سالگی نوشت . وی پس از دستیابی به شهرت ، به وین رفت و شاعر دربار اتریش شد. از آثار متازتازیو می توان به «باغ های هسپرید» ، «آدریانو» و «اردشیر دراز دست» اشاره کرد. وی در سال 1782 میلادی درگذشت.

 

 

درگذشت پیرلاروس، لغت شناس مشهور فرانسوی

IMG_20230103_082931

148 سال پیش در چنین روزی، سوم ژانویه سال 1875 میلادی:

«پیر لاروس» (Pierre Larousse)، ادیب و لغت شناس فرانسوی، درگذشت. او در سال 1817 میلادی متولد شد. وی همزمان با تحصیل ، در کارگاه پدرش نیز کار می کرد. لاروس از این زمان درصدد تهیه کتاب لغت برآمد و پس از سال ها تلاش و مطالعه، «فرهنگ بزرگ لاروس» را تدوین کرد. لاروس از جمله افرادی بود که روش تدریس را در مدارس فرانسه تغییر داد و کتب درسی را خلاصه و ساده کرد.

 

 

درگذشت مظفرالدین شاه، از پادشاه سلسله قاجار 

IMG_20230103_083030

116 سال پیش، در روز سیزدهم دی سال 1285 هجری شمسی:

«مظفرالدین شاه»، پنجمین پادشاه سلسله قاجار در سن پنجاه و سه سالگی درگذشت . وی شاهی خوشگذران و بی کفایت بود که در برابر نفوذ و خواست بیگانگان ، از خود مقاومتی نشان نمی داد . مهمترین حادثه دوران ده ساله حکومت مظفرالدین شاه ، شکل گیری و پیروزی نهضت مشروطیت بود که قدرت پادشاه را با ایجاد پارلمان و گسترش آزادیهای مدنی ، محدود می کرد. مظفرالدین شاه فرمان مشروطیت را در مرداد 1285 ش امضا کرد و پنج ماه بعد از دنیا رفت . جانشین وی «محمد علی شاه» بود که به مخالفت با مشروطه برخاست، اما موفق نشد و پس از سه سال مجبور به استعفا شد.

 

 

درگذشت یاروسلاو هاشک، نویسنده مشهور چک 

IMG_20230103_083035

100 سال پیش، در روز سوم ژانویه سال 1923 میلادی:

«یاروسلاو هاشک» (Jaroslav Hasek) نویسنده استقلال طلب چک درگذشت. وی در سال 1883 در شرایطی متولد شد که کشورش تحت اشغال امپراتوری اتریش - مجارستان بود . هاشک پس از پایان تحصیلات به مبارزه سیاسی با اشغالگران وطنش پرداخت و در این راه بارها زندانی شد . در پی جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری اتریش - مجارستان در سال 1918 ، مناطق چک و اسلوواکیا مستقل شدند و کشور چکسلوواکی را تشکیل دادند . از جمله آثار هاشک می توان به «سرباز خوب، شوایک» و «سنگ فروشی من»، اشاره کرد.

 

 

پیام تاریخی امام خمینی به میخائیل گورباچوف

IMG_20230103_083043

34 سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی سال 1367 هجری شمسی:

پیام تاریخی حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به میخائیل گورباچف، آخرین رئیس جمهوری اتحاد شوروی مبنی بر دعوت به اسلام و کنار گذاشتن مارکسیسم، ابلاغ شد . در بخشی از این پیام تاریخی، حضرت امام (ره)، خطاب به گورباچف نوشتند:«باید به حقیقت روی آورد . مشکل اصلی کشور شما مسئله مالکیت و اقتصاد و آزادی نیست ، مشکل شما عدم اعتقاد واقعی به خدا است، همان مشکلی که غرب را هم به ابتذال و بن بست کشیده و یا خواهد کشید . مشکل اصلی شما مبارزه طولانی و بیهوده با خدا و مبداء هستی و آفرینش است.» حضرت امام خمینی (ره) در انتهای پیام خود یادآور شدند: «برای همه روشن است که از این پس کمونیسم را باید در موزه های تاریخ سیاسی جهان جست و جو کرد ، زیرا مارکسیسم جوابگوی هیچ یک از نیازهای واقعی انسان نیست.» سپس امام خمینی (ره) به گورباچف توصیه کردند : «از شما می خواهم درباره اسلام به طور جدی تحقیق و تفحص کنید و این نه به خاطر نیاز اسلام و مسلمین به شما ، بلکه به جهت ارزش های والا و جهانشمول اسلام است که می تواند وسیله راحتی و نجات این ملت ها باشد و گره مشکلات اساسی بشریت را باز کند .»  بی توجهی رهبران شوروی به این رهنمود امام (ره) باعث شد تنها دو سال بعد ، پیش بینی ایشان درمورد مارکسیسم تحقق یابد و به دنبال تجزیه شوروی در سال 1991، مارکسیسم نیز به بایگانی تاریخ سپرده شد.

 

 

امضای پیمان استارت 2 میان آمریکا و روسیه 

IMG_20230103_083046

30 سال پیش، در روز سوم ژانویه سال 1993 میلادی :

پیمان کاهش تسلیحات اتمی (استارت 2) به امضای بوریس یلتسین و جورج بوش پدر، رؤسای جمهوری وقت روسیه و آمریکا رسید . براساس این پیمان ، دو کشور متعهد شدند دو سوم از تسلیحات زرادخانه هسته ای خود بکاهند. آمریکا به این دلیل با انعقاد این پیمان موافقت کرد که درپی فروپاشی شوروی ، یلتسین سیاست همکاری با غرب را درپیش گرفته بود و روسیه ، خطر مهمی برای آمریکا محسوب نمی شد. با این حال آمریکا به جای نابودی سلاحهای هسته ای خود ، به ذخیره سازی آنها پرداخت و روسیه نیز در اعتراض به این پیمان شکنی واشنگتن ، انهدام جنگ افزارهای هسته ای خود را متوقف کرد. روسای جمهوری آمریکا و روسیه در آوریل سال 2010 پیمان استارت جدیدی را امضا کردند که به موجب آن تعداد کلاهک های هسته ای هر طرف به 1550 کلاهک کاهش می یابد .

 

 

درگذشت آیت الله مجتبی تهرانی، از مراجع تقلید شیعه 

IMG_20230103_083052

10 سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی سال 1391 هجری شمسی:

آیت الله «مجتبی شهیدی کَلهُری» مشهور به «مجتبی تهرانی»، مرجع تقلید و استاد مشهور اخلاق درگذشت. وی در سال 1316 ه.ش در خانواده ای از اهل علم و معرفت در تهران به دنیا آمد. این عالم ربانی تحصیلات مقدماتی دینی را از تهران آغاز کرد، ولی عمده تحصیلات حوزوی او از 18 سالگی در قم آغاز شد. آیت الله مجتبی تهرانی با جدیت و پشتکار بسیار، دروس مقدماتی را به پایان رساند و در سنین جوانی به محضر عالمان بزرگی چون امام خمینی (ره) ، آیت‌الله‌ العظمی بروجردی و علامه طباطبایی راه یافت و در 25 سالگی به مقام اجتهاد رسید . آیت الله تهرانی رابطه نزدیکی با امام خمینی (ره) داشت و نقش مهمی در گردآوری برخی تالیفات فقهی ایشان ایفا کرد. این استاد اخلاق ، نزدیک به چهل سال در تهران به تدریس اخلاق و فقه مشغول بود و شاگردان فراوانی داشت. از آثار ایشان می توان به «اخلاق الهی»، «شرح خطبه حضرت زهرا(س)» و «سلوک عاشورایی» اشاره کرد . آیت‌‌الله‌‌ حاج‌‌ آقا مجتبی تهرانی، از مراجع عظام تقلید و از شاگردان مبرّز مکتب فقهی، فلسفی، اخلاقی و عرفانی امام خمینی(ره) در سن 77 سالگی دار فانی را وداع گفت.

 

 

شهادت سردار قاسم سلیمانی از فرماندهان پرافتخار ایران 

IMG_20230103_083108

3 سال پیش در چنین روزی، سیزدهم دی ماه سال 1398 هجری شمسی :

سردار سرافراز اسلام، حاج قاسم سلیمانی، فرمانده پرافتخار ایران در مبارزه علیه داعش، در حمله مزبوحانه و تروریستی بالگردهای آمریکایی در عراق به شهادت رسید.

شهید قاسم سلیمانی ۲۰ اسفند ۱۳۳۵ در روستای کوهستانی به نام رابُر در استان کرمان چشم به جهان گشود. سردار سلیمانی دوران کودکی و نوجوانی خود را در کنار پدر گذراند و در سال های جوانی در سازمان آب کرمان پیمانکار یکی از بخش های آن شد. او پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این نهاد پیوست. با شروع جنگ تحمیلی قاسم  سلیمانی چندین گردان از سپاهیان کرمان را آموزش می‌دهد و به جبهه‌های جنوب اعزام می‌کند و کمی بعد، خود در صدر یک گروهان به سوسنگرد اعزام می‌شود تا از پیشروی رژیم بعث جلوگیری کند. سلیمانی در ۱۳۶۰ خورشیدی با حکم محسن رضایی فرمانده وقت سپاه پاسداران، به عنوان فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله منصوب شد. وی در طول دوران دفاع مقدس، با لشگر تحت‌ امر خود در عملیات‌های زیادی از جمله، والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵ و تک شلمچه حضور مؤثر داشت. با اتمام جنگ سردار قاسم سلیمانی در سال ۱۳۷۹ش از سوی آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران، به فرماندهی سپاه قدس منصوب شد و در سال ۱۳۸۹ش، موفق به أخذ درجه سرلشکری (بالاترین درجه نظامی در ایران) شد. پس از ظهور داعش در عراق و سوریه، شهید سلیمانی به درخواست دولت های عراق و سوریه، به عنوان فرمانده سپاه قدس ایران با حضور در این مناطق و سازماندهی نیرو‌های مردمی، به مبارزه با این گروه تروریستی پرداخت به طوری که نابودی این گروه تروریستی تا حدود زیادی مرهون مجاهدت های خستگی ناپذیر این سردار بزرگ ایرانی است. سرانجام دشمنان کینه توز ایران اسلامی، موفقیت ها و پیروزی های ایشان را تاب نیاورده و سردار حاج قاسم سلیمانی بامداد روز جمعه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸ در حمله موشکی تروریستی بالگردهای آمریکایی به ۲ خودرو در فرودگاه بغداد، به همراه ابومهدی المهندس معاون نیروی مردمی عراق (الحشد الشعبی) و همراهان دیگرشان مورد هدف قرار گرفته و به شهادت رسیدند.

دیدگاه تان را بنویسید