تقویم تاریخ؛ از تولد حضرت معصومه و روز دختر تا روز جهانی تنوع فرهنگی برای توسعه و گفتگو
کد خبر: 23985

تقویم تاریخ؛ از تولد حضرت معصومه و روز دختر تا روز جهانی تنوع فرهنگی برای توسعه و گفتگو

امروز یکشنبه سی و یکم اردیبهشت سال 1402 هجری شمسی، برابر با اول ذی القعده سال 1444 هجری قمری و مطابق با بیست و یکم می سال 2023 میلادی است.

 شکست ارتش روم توسط هانیبال 

IMG_20230521_101813

2239 سال پیش، در روز بیست و یکم می سال 216 پیش از میلاد:

سپاهیان امپراتوری کارتاژ به رهبری «هانیبال» (Hannibal)، در شمال ایتالیا ارتش روم را شکست دادند. این دومین جنگ کارتاژ و روم تحت عنوان جنگ های «پونیک» بود. هانیبال با بهره گیری از فیل های جنگی و سواران کارآزموده تا آستانه شکست کامل روم پیش رفت. اما پایان یافتن آذوقه سربازان کارتاژی باعث شد تا آنان در چند جنگ شکست بخورند و عقب نشینی کنند. در سومین و آخرین جنگ این دو قدرت مدیترانه ای، سپاه روم خاک اصلی کارتاژ در تونس فعلی را اشغال کرد و شهرها را ویران و مردم را قتل عام نمود.

 

 

تولد حضرت فاطمه معصومه و روز دختر

IMG_20230521_101817

1271 سال پیش در چنین روزی، اول ذیقعده سال 173 هجری قمری:

بنا به روایتی معتبر، حضرت «فاطمه معصومه» (س)، دختر گرامی امام موسی بن جعفر (ع) و از اهل بیت پیامبر گرامی اسلام (ص) به دنیا آمد. فاطمه معصومه (س) بانویی سخنور، معلمی توانا و الگوی زهد و تقوا بود. ایشان در حال عزیمت به خراسان ـ در شمال شرقی ایران ـ برای دیدار برادرش حضرت امام رضا (ع)، بیمار شد و پس از هفده روز اقامت در شهر قم، در سال 201 هجری قمری وفات یافت. آرامگاه با شکوه حضرت معصومه (س) در قم، زیارتگاه اقشارمختلف مردم است و یکی از بزرگترین حوزه های علمی و دینی جهان اسلام در کنار آن تاسیس شده است، حوزه ای که مرکز نشر تعلیمات اصیل اسلامی در جهان معاصر بشمار می رود و علاوه بر پیشبرد اهداف علمی و دینی، سمبل مقاومت، پایداری و قیام در برابر ظلم، شناخته شده است. زائرین حضرت معصومه (س) از آن بارگاه نور و صفا و از مکتب او درس فضیلت، پاکدامنی و تلاش در راه خدا را فرا می گیرند. شایان ذکراست در تقویم جمهوری اسلامی ایران، این روز به عنوان روز دختر نامگذاری شده است.

 

 

تولد هارولد رابینز، نویسنده مشهور آمریکایی

IMG_20230521_101818

107 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و یکم می 1916 میلادی:

«هارولد رابینز Harold Robbins» داستان نگار و نویسنده مشهور امریکایی متولد شد. پدر رابینز از روسیه به آمریکا مهاجرت کرده و وی درنیویورک به دنیا آمده بود. رابینز نویسنده‌ای بود که حقایق مکشوفه و استنباط خودرا به صورت داستان می نوشت. وی تنها وضعیت و رویدادهایی را که خود تجربه کرده بود و یا شاهد عینی آنها بود در قالب داستان ارائه می کرد لذا نوشته‌هایش بردل می‌نشینند و پند می‌آموزند. وی 25 داستان نوشت که به 32 زبان ترجمه شده و تا سال 2010 هفتصد و پنجاه میلیون نسخه فروش داشته‌اند. برخی از داستان‌های معروف وی عبارتند از: هرگز با غریبه دوست نشو، خانه شماره 79 خیابان پارک، بانوی تنها، کافی نیست، تایکون (توانگر)، رویای بازرگانان. رابینز 14 دسامبر 1997 درگذشت.

 

 

تولد آندره ساخاروف، فیزیکدان برجسته روسی

IMG_20230521_101824

102 سال پیش، در روز بیست و یکم می سال 1921 میلادی:

«آندره ساخاروف» ( Andrei Sakharov )، فیزیکدان برجسته روسی متولد شد. وی در سال 1941 در رشته فیزیک از دانشگاه مسکو فارغ التحصیل شد و سپس به تحقیق در مورد انرژی هسته ای پرداخت. او نقش مهمی در ساختن بمب هیدروژنی توسط شوروی داشت. مقاله وی تحت عنوان «پیشرفت، همزیستی صلح آمیز و آزادی تفکر» در سال 1968، خشم مسئولان شوروی را برانگیخت. ساخاروف همچنین از حامیان خلع سلاح هسته ای بود و به همین دلیل، جایزه صلح نوبل در سال 1975 به وی تعلق گرفت. پنج سال بعد، ساخاروف به دلیل مخالفت با سیاست های حکومت کمونیستی شوروی، به شهر گورکی در شرق مسکو، تبعید شد. اما در پی روی کارآمدن گورباچف در شوروی، تبعید ساخاروف نیز در سال 1986 خاتمه یافت. ساخاروف در بهار سال 1989 به عنوان نماینده کنگره خلق شوروی برگزیده شد، اما در دسامبر همان سال درگذشت.

 

 

ترور راجیو گاندی، نخست وزیر هند

IMG_20230521_101827

32 سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و یکم می 1991 میلادی:

"راجیوگاندی" (Rajiv Gandhi) نخست وزیر هند ترور شد. راجیو گاندی فرزند ایندیرا گاندی نخست وزیر اسبق هند، در 20 اوت 1944م در بمبئی متولد شد و در منزل پدربزرگش جواهر لعل نهرو اولین نخست وزیر هند، بزرگ شد. وی سپس در دانشگاه کمبریج انگلستان به تحصیل پرداخت و پس از آموزش خلبانی وارد سازمان هواپیمایى هندوستان شد. راجیو پس از مرگ برادر کوچک‏ترش که از او به عنوان جانشین ایندیرا گاندی یاد می ‏شد وارد عرصه سیاست گردید و در انتخابات میان دوره‏ای به نمایندگی انتخاب شد. وی در سال 1983م به دبیر کلی حزب کنگره که حزب حاکم بود، منصوب شد و آن را سازمان‏دهی کرد. تا اینکه پس از ترور مادرش ایندیرا گاندی در 31 اکتبر 1984، جانشین او گردید. با این حال در انتخابات مجلس نمایندگان شکست خورد و در سال 1989م، پس از 5 سال نخست وزیری، استعفا داد. راجیو گاندی قصد داشت در دهمین انتخابات پارلمان هند شرکت کند اما در 21 مه 1991م در 47 سالگی در یک گردهمایی انتخاباتی در جنوب هند بر اثر انفجار بمب به قتل رسید. مواد منفجره در دسته گل‏ هایی که به گردن او انداخته شده بودند جاسازی شده بود.

 

 

استعفای ژنرال محمد سوهارتو، دیکتاتور اندونزی

IMG_20230521_101831

25 سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم می سال 1998 میلادی:

ژنرال «محمد سوهارتو» (Suharto) پس از 33 سال حکومت جابرانه بر کشور اندونزی مجبور به استعفا شد. وی در سال 1965 میلادی با کودتایی علیه احمد سوکارنو، بنیانگذار استقلال اندونزی و رئیس جمهوری منتخب مردم این کشور، قدرت را در دست گرفت. در دوران حکومت سوهارتو در اندونزی، آزادی های سیاسی کاملاً محدود شد. اما این کشور در زمینه اقتصادی، به ویژه در دهه های 80 و 90 میلادی به پیشرفت هایی دست یافت. بحران اقتصادی شرق آسیا در سال 1997 میلادی، علاوه بر تبعات اقتصادی، شورش های دانشجویی را نیز در اندونزی دامن زد و به تدریج خواسته های اقتصادی مردم، رنگ سیاسی یافت و برکناری سوهارتو در صدر شعارهای تظاهرات مردم اندونزی قرار گرفت. سرانجام فساد مالی سوهارتو و خانواده اش، زمینه را برای سقوط وی فراهم کرد و به این ترتیب، سوهارتو مجبور به استعفا شد.

 

 

روز جهانی تنوع فرهنگی و توسعه

IMG_20230521_101834

21 سال پیش، در روز بیست و یکم می سال 2002 میلادی:

با تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، برای اولین بار مراسم «روز جهانی تنوع فرهنگی برای توسعه و گفتگو» در کشورهای مختلف برگزار شد. پیشنهاد نام گذاری این روز را سازمان علمی – فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به مجمع عمومی داده بود. همچنین در سال 2005، بیانیه ای با هدف حمایت و ترویج تنوع بیان‏‌ها‌ی فرهنگی و تقویت پیوند میان فرهنگ ها، توسعه‏ ‌پایدار و گفت و گو و تاکید بر لزوم احترام به حقوق و آزادی‏‌های یکسان همه فرهنگ‏‌ها در اجلاس عمومی یونسکو به تصویب رسید و راه را برای حمایت جهانی از تنوع فرهنگی و زبانی به عنوان میراث مشترک بشریت هموار کرد. بر این اساس مجمع عمومی سازمان ملل متحد سال 2010 را به عنوان «سال جهانی دوستی بین فرهنگ ها» نامگذاری کرد و یونسکو هدایت کننده و برگزار کننده برنامه‏‌های آن بود.علیرغم این تأکیدات مبنی بر حفظ فرهنگ ها و زبان های مختلف به عنوان میراث بشری، واقعیت آنست که فرهنگ غربی با استفاده از نفوذ فزاینده رسانه های خود در حال تضعیف و نابودی بسیاری از فرهنگ های بومی و زبان های محلی است.

دیدگاه تان را بنویسید